Странице

среда, 7. новембар 2012.


Pravila za detoksikaciju organizma


Postoji nekoliko metoda kojima čistimo organizam. Sve su jednako delotvorne, a osim što možete izabrati onu koja vam najviše odgovara, možete izabrati i nekoliko od njih pa ih kombinovati.

Sauna
Jedna od najstarijih metoda detoksikacije sigurno je sauna. Ova metoda vuče svoje poreklo iz severnih krajeva Evrope; Danske, Finske, Švedske, Norveške i Rusije, a poznata je vekovima. Sauna pomaže prilikom čišćenja i pomlađivanja kože, oslobađanja od stresa, uništavanja patogenih ćelija u organizmu, poboljšava elastičnost arterija, snižava visok pritisak, pomaže kod srčanih bolesti, ali i kožnih bolesti, a pojačanim znojenjem se rešavate otrova iz organizma.

Dijeta Jedan od najučestalijih načina detoksikacije je dijetalna ishrana. Dijete za detoksikaciju mogu biti različite – od konzumiranja samo određene namirnice, koja stimuliše lučenje tekućine do ispijanja čaja koji stimuliše izlučivanje, ali i pomaže čišćenje organizma.
Za detox dijetu najčešće se odabiru namirnice poput kupusa i određenog voća, kao što su jabuke, kruške, ali i ananas, koji takođe pomaže izlučivanje. Dijeta se upotpunjuje raznim salatama (bez dressinga ?), ali i celerom, brokulijem, artičokama, ciklom, tikvicama, karfiolom, prokeljem i keljem.

Poenta detoksikacije hranom je smanjeni unos hrane, potpuno izbacivanje masne, začinjene, slatke i pržene hrane iz menija, ali i umeren unos mahunarki, integralnog pirindža, kukuruza, semenki… Dakle, nije u pitanju samo izbegavanje hamburgera. Ne pravite zapršku prilikom pripremanja hrane, od masnoća su dozvoljene samo hladno ceđena ulja, čips ispred televizije i majonezu zaboravite. Mlečni proizvodi su takođe zabranjeni u periodu detoksikacije.




Нема коментара:

Постави коментар