Странице

субота, 10. новембар 2012.

Kako ubrzati metabolizam?


Nabacite mišiće
Na svoje mišiće gledajte kao na motor u telu. Što je motor veći i jači to će sagorevati više energije. Drugim rečima, mišići su oni koji troše energiju i poželjno je povećati njihov procenat, jer s
u oni za razliku od masnoća, aktivno tkivo koje podiže metabolizam i samim svojim prisustvom. Uvođenje raznih vežbi sa tegovima u svoj trening, sigurna je metoda za ubrzavanje metabolizma. Trenirajte tri do četiri puta nedeljno i pri tome radite na svakoj mišićnoj grupi tela.


Pijte dosta vode
Nedovoljan unos tečnosti može usporiti metabolizam. Voda je potrebna za niz metaboličkih procesa uključujući varenje, uklanjanje toksina i regulaciju temperature. Preporučuje se i više od dve litre na dan. Osim što ćete ubrzati metabolizam, pijenjem vode borite se i protiv gladi, jer je na taj način prevarimo telo osećajem sitosti.

Kafa

Prirodni sastojak kave, kofein, ubrzava metabolizam i može poboljšati oksidaciju masnog tkiva. Ako popijte šoljicu kafe pre fizičke aktivnosti, možete podignuti koncentraciju, a kofeinski napici će vam pomoći u borbi protiv umora.

Jedite malo i često

Mali, ali česti obroci pomažu vašem metabolizmu da ostane u višoj brzini. Prevelika pauza između obroka ga usporava jer telo nastoji kompenzovati manjak “goriva” koje mu je potrebno za normalno funkcionisanje. Ovakav način ishrane neće delovati na kratke staze, ali ako vam postane stil života, rezultati će itekako biti vidljivi.

Nemojte se izgladnjivati

Princip je isti kao i za prethodni savet. Kad ne jedete, metabolizam se uspaniči, pa se usporava želeći uštedeti svaku kaloriju.
 
 
 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар