Странице

уторак, 13. новембар 2012.

Joga znači jedinstvo, sjedinjenje duha i tela


Joga je drevna disciplina koja se, koliko znamo, prvi put spominje
još u Vedskim tekstovima koji datiraju od 1500 godina pr.n.e. Kasnije je spominjana i u Upanishadama (800-500 god pr.n.e) te B

haghvad Giti. U drugomstoleću n.e. filozof Patanjali piše Joga sutre, tekst koji se danas smatra najpotpunijim jogičkim tekstom.

Sama reč joga znači jedinstvo, dakle sjedinjenje duha i tela, ili dalje, integracija s onim što mi lično smatramo višim i većim od nas samih (univerzalna energija, majka Zemlja, Bog...).

Osam udova joge koje objašnjava Patanjali jogiji prate i danas. U svim ovim drevnim tekstovima joga se spominje kao put mudrosti koji, kroz fizičko, mentalno i duhovno zdravlje, vodi ka oslobođenju, odnosno prosvetljenju. Objašnjavaju se tehnike meditacije, pranayame ( kontrole daha), koncentracije i sl., no pre svega ovo su filozofski tekstovi koji objašnjavaju koja moralna i životna načela pojedinac treba slediti da bi bio u skladu najprije sa samim sobom, sa svetom oko sebe, i na kraju onim što smatra višim od njega samog.

Oko 9. stoleća pojavljuje se Hatha joga iz koje su nastali joga položaji koje se izvode danas na joga časovima po celom svetu.
Kao i kroz stoleća puno pre nas joga je doživljavala svoju evoluciju pa je postojalo puno škola joge, kao i danas. No baza ostaje ista. Dok je ranije joga prvenstveno značila duhovni put, moderna joga koju većina sveta praktikuje danas je sistem položaja i disanja.

Kroz jogičke tehnike razvijamo osećaj unutrašnjeg mira, jasnoće uma te zdravlja i harmonije fizičkog tela. Ono najvažnije čemu nas uči jeste da prihvatimo sami sebe, da postanemo svesni svojeg mentalnog, duhovnog i fizičkog potencijala. Joga nije religija i ne kontrira niti jednoj religiji. Bez obzira kojeg smo verskog uverenja, možemo koristiti neke od tehnika joge da bismo bili zdraviji, smireniji i sretniji pojedinci. Nije bitno u šta verujete da biste pratili jogička načela koja su, na primer, iskrenost, nenasilje, predanost, saosećajnost.
 
 

Нема коментара:

Постави коментар