Странице

уторак, 13. новембар 2012.

Način na koji jedete može vam pomoći u gubitku kilograma


Mislite da je poanta gubljenja težine isključivo usmanjenju kalorija i njihovom višesatnom izgaranju u teretani? Verovali ili ne, nova istraživanja pokazuju da je mnogo bitnije kako


hranu jedete, nego što jedete.

Koncetrišite se na žvakanje

Prema novim istraživanjima, što duže žvaćete, manje kalorija unosite u organizam. Stručnjaci smatraju kako će vam to pomoći da se ne prejedete, dajući mozgu vremena da primi signale da je želudac pun. Takođe smatraju da pomaže smanjenju visine grelina, hormona za glad koji kruži u sistemu varenja, a jesti sporije može biti jednostavan i efektivan način rešavanja problema sa težinom. Želucu treba 20 minuta da reaguje da je pun, stoga laganije konzumiranje hrane znači da ćete je količinski manje uneti u organizam, ali i da će vaše telo apsorbovati više hranjivih elemenata.

Jedite u roku sat vremena od buđenja

Svi već znamo da je doručak najvažniji obrok u danu i klinički je dokazano da su ljudi koji jedu doručak generalno gledajući lakši, mršaviji i manje žude za hranom, nego oni koji doručak preskaču. Ukoliko zaobilazite doručak, metabolizam će vam sporije raditi i dovesti vas do želje za slatkim, kao i dugoročnog debljanja.

Fokusirajte se na svoj obrok

Dok radite druge stvari u toku jela, vaš mozak prestaje primati signale da je želudac pun, što znači da ljudi koji redovno multi-taskaju dok jedu, mogu nakupiti višak kilograma. "Postoji psihološka komunikacija između mozga i sistema varenja kada jedemo, mirišimo, pripremamo jelo i sedamo za to.. Sve je to deo procesa", navodi nutricionistkinja Kim Pearson. Prema tome, ako gledate televiziju dok jedete, mnogo je veća verovatnoća da vaš želudac neće poslati signal da je pun i da ćete se prejesti.



Нема коментара:

Постави коментар