Странице

четвртак, 6. септембар 2012.

Mala škola pilatesa/Osnovne vežbe/Roll over




Pilates metoda oblikovanja tela je jedinstveni sistem vežbi koje unapređuju snagu, fleksibilnost, ravnotežu i mišićnu simetriju. Pilates jača i oblikuje mišiće (posebno dubinske mišiće stabilizatore), ispravlja držanje tela i povećava nam gipkost.
Većina savremenih fitnes programa temelje se na izolovanju mišića i individualnom vežbanju pojedinačnih delova tela, umesto da se prema telu odnose kao prema celini.
Pilates metoda je usmerena na uvežbavanje tela i uma da deluju zajedno na ostvarenju sveobuhvatne telesne kondicije. Pilates je danas jedan od najpopularnijih sistema vežbanja u svetu.      

Pilates rekviziti služe da nam otežaju, a nekad i da olakšaju vežbu u zavisnosti od načina upotrebe. Na slikama su prikazani samo neki od rekvizita koji se često koriste u vežbama na prostirci.

Slika 1
- Roll over (Rolanje kukova)

Ova vežba spada u vežbe sa naprednog nivoa. Isteže kičmu i muskulaturu donjeg dela ledja i zadnje lože nadkolenice, a istovremeno jača stomačnu muskulaturu. Izbegava se ako postoje bolovi u vratu ili ledjima. Posebno treba voditi računa da se težinom tela na oslanjamo na vratne pršljenove. Olakšavajuća modifikacija može biti blago savijanje kolena ukoliko osetimo snažno zatezanje u zadnjoj loži. Na slici je prikazana vežba sa pilates obručem. Dok spuštamo trup kontrolisano na prostirku lagano pritiskamo obruč i dodatno angažujemo mišiće unutrašnjeg dela butina.



Mala škola pilatesa sa Marijom Markov

Više inforacija o terminima i lokacijama gde možete vežbati pilates,jogu i aerobik i kursevima za instruktore: 064 243 1890; marijamarkov@live.com; Facebook "Marija Markov Pilates".

 

Нема коментара:

Постави коментар