Странице

субота, 8. септембар 2012.

,,Core stability” vežbe

,,Core stability” vežbe

Svaka vežba i položaj koji zahtevaju uspostavljanje ravnoteže dodatno aktiviraju već aktivne mišiće, ali i one koji bi u drugom slučaju ostali neaktivni. Da bi telo uspostavilo narušenu ravnotežu u određenom polož
aju ili pokretu potrebno je nad njim uspostaviti kontrolu, a to se (ne samo svesno i sa namerom, nego i potpuno podsvesno) postiže aktivacijom vrlo velikog broja mišića, njihovom kontrakcijom i učvršćivanjem, a najvažniju ulogu pri tome igraju dubinski mišići – stabilizatori trupa.
 
Prirodna je reakcija tela da se, pri bilo kakvom odstupanju od željenog položaja ravnoteže, refleksno učvrsti i zategne, kako bi se što lakše i što pre vratilo u ravnotežu. Upravo to je sposobnost na koju ciljaju vežbe ravnoteže. To se najvećim delom odnosi na dubinske mišiće koji podržavaju položaj kičme, površinske leđne mišiće i trbušne – takođe spoljašnji i unutarašnji sloj mišića. Zbog toga se mnoge vežbe koje u sebi sadrže izazov ravnoteže nazivaju core stability – u bukvalnom prevodu vežbe za stabilnost jezgra, odnosno središta.
 
 

Нема коментара:

Постави коментар